„WspierajMY się w Gminie Jeziorany” nr RPWM.11.02.03-28-0023/19

W marcu 2020r. w Zespole Szkół i Placówek „Edukacja dla Przyszłości” w Lamkowie prowadzonych przez Stowarzyszenie Na Rzecz Edukacji Dzieci i Rozwoju Obszarów Wiejskich WROTA rozpoczęła się realizacja projektu dofinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020.

Celem projektu jest zwiększenie dostępności usług społecznych dla rodzin zamieszkałych na terenie gminy Jeziorany zagrożonych ryzykiem ubóstwa i/lub wykluczenia społecznego( m.in. z powodu ubóstwa, niepełnosprawności dziecka, niepełnej rodziny) poprzez objęcie ich w okresie 01.03.2020 – 30.09.2021 usługami społecznymi w postaci specjalistycznego doradztwa, wsparcia psychologicznego, warsztatów, których celem jest pomoc w przezwyciężeniu problemów rodzinnych, życiowych, opiekuńczo-wychowawczych oraz wsparcie w funkcjonowaniu rodzin przyczyniające się do podniesienia jakości codziennego życia uczestników i ich rodzin, projekt promuje osoby niepełnosprawne.

W projekcie  przewidziano następujące działania:

- wsparcie specjalistyczne dla rodzin (pedagog, terapeuta, prawnik, mediator, coach, dietetyk itp.),

- wsparcie psychologiczne (warsztaty z psychologiem dla dzieci i rodziców, specjaliści ds. pomocy rodzinom),

- Akademia Twórczych Dzieci (warsztaty rozwojowo-edukacyjne, warsztaty kreatywne, kreatywna biblioteczka),

- Akademia Mądrego Rodzica (treningi skutecznego rodzica, biblioteczka mądrego rodzica).

Efektami projektu będzie zmniejszenie barier dostępności do usług społecznych, przezwyciężenie problemów rodzinnych, życiowych, opiekuńczo-wychowawczych, podniesienie jakości życia codziennego uczestników i ich rodzin.

Projekt realizowany jest przez firmę 4M PROJEKT Katarzyna Boniewska w partnerstwie z Powiatem Olsztyńskim, w tym gminą i miastem Jeziorany.

Całkowita wartość projektu to 117 978,75 zł, a wysokość dofinansowania Funduszy Europejskich 100 281,93zł.

Zapraszamy rodziny do udziału w projekcie „WspierajMY się w Gminie Jeziorany”

Działania przewidziane dla rodzin:

• indywidualna diagnoza rodziny
  • wsparcie specjalistyczne (pedagog, terapeuta, prawnik, mediator, coach, dietetyk itp.)
  • wsparcie psychologiczne
  • Akademia Twórczych Dzieci
  • Akademia Mądrego Rodzica

Działania przewidziane dla dzieci:

• Warsztaty z psychologiem dla dzieci
  • Warsztaty rozwojowo-edukacyjne
  • Warsztaty kreatywne
  • Warsztaty „szyte na miarę”
  • Korzystanie z kreatywnej biblioteczki

Działania przewidziane dla rodziców:

• Poradnictwo prawne
  • Warsztaty z psychologiem dla rodziców
  • Trening Skutecznego Rodzica
  • Korzystanie z biblioteczki mądrego rodzica

Informacje o projekcie oraz niezbędne dokumenty dostępne w biurze projektu i u Partnera:

Stowarzyszenie Na Rzecz Edukacji Dzieci i Rozwoju Obszarów Wiejskich WROTA

(11-010 Lamkowo 29), tel. 694 416 410, karty zgłoszeniowe dostępne mailowo Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

4M PROJEKT Katarzyna Boniewska , ul. Okopowa 25, 10-075 Olsztyn,